Hívjon minket! +36 30 837 2002

Büntetőjogi vizsgálat és kockázatelemzés

Büntetőjogi vizsgálat és kockázatelemzés

A megváltozott jogszabályi környezet miatt, az adóvizsgálatok kezdeti szakasza meghatározó fontosságú lett. Ne bízza a könyvelőjére az adóvizsgálatot és ne várja meg a jegyzőkönyvet, a megbízólevél átvételekor azonnal forduljon hozzánk és segítünk. Ne felejtse el, hogy az adóeljárások átfordulhatnak büntetőeljárásba is.

A költségvetési csalás bűntette [Btk. 396.§] tárgyában elrendelt nyomozások 98%-ban az adóhatóság feljelentése alapján indulnak meg. Amennyiben az adóhatóság ideiglenes biztosítási intézkedést vagy biztosítási intézkedést rendel el, abban az esetben azt vélelmezi, hogy az adózó szándéka adóelkerülésre irányult. Alapos gyanú esetén az adóhatóság belső átirattal bejelenti a NAV nyomozószervéhez az elkövetésre vonatkozó tényeket. Tapasztalataink szerint, ha a adóvizsgálati jegyzőkönyv vagy határozat tartalmazza a "csalárd szándék"-ra való utalást és a 200%-os adóbírságot, akkor feltételezhető, hogy az adóvizsgálat mellett megindult a büntetőeljárást költségvetési csalás tárgykörben. Az esetek döntő többségében a bűncselekményt Uniós támogatás felhasználása, ÁFA, járulékosan TAO körben továbbá az elmúlt években emelkedő számban megjelentek a bújtatott munkaszerződések (átminősítés) tárgyában (KATA) illetve munkaerőkölcsönzés tárgyában indított nyomozások.

Munkánk során feltérképezzük a gazdasági cselekményeket, a valós folyamatokat. Áttekintjük az érintett ügyletekkel kapcsolatos döntési mechanizmusokat. Megvizsgáljuk az érintett üzleti partnerekkel kötött szerződések, az ügyletek során közreműködő személyeket és tevékenységüket, elemezzük a személyi és cégjogi összefüggéseket, illetve a teljesítések folyamatát. Vizsgáljuk a teljesítés pénzügyi rendezését, annak elszámolását, az adók bevallását, befizetését és személyes interjúkat készítünk az érintettek körével.